Historie

Matthe Schouten AS er en familiebedrift, drevet av søsknene Christel og Sebastian Schouten. Far Matthe Schouten er fremdeles stadig innom med råd og vink, i tillegg til at han står for innkjøpene og kvalitetssikring av tulipanløkene som blir kjøpt inn.Far Matthe Schouten er oppvokst i tulipanåkrene i Nederland. Som tredje eldste sønn i familien der nede, overtok han ikke gartneriet der. Etter seks års vanlig skolegang, begynte han på gartnerskolen, og ble der i ytterligere syv år. De tre siste årene var spesialisert i blomster og blomsterløkproduksjon.Deretter reiste han til Finland og Norge for å lære de skandinaviske språk. Formålet var å selge tulipanløk fra familiegården i Nederland i Skandinavia. I Norge traff han sin kone Rigmor, og ble i Norge. Torbjørn Foss, innehaver av Ramstadsletta gartneri, ansatte Matthe som etter kort tid ble produksjonsansvarlig. Produksjonen der vokste raskt og ble meget konkurransedyktig, både på kvalitet og pris.


Samtidig solgte han tulipanløk både i Norge, Australia og Japan. Som blomsterløk-eksportør fra Nederland fikk han kontroll over de beste løkpartiene, rett fra produsent. Et nært samarbeid med CNB, en anerkjent blomsterløkprepareringsbedrift i Nederland, ble inngått. I dag nyter vi særdeles godt av dette, vi har fremdeles langsiktige avtaler med de beste tulipan- og liljeløkprodusenter i Nederland.

Barna Sebastian og Christel ble født i 1973 og 1976. Mor Rigmor Schouten var innehaver av to blomsterbutikker på 1980- og 1990-tallet. Sebastian og Christel begynte tidlig å arbeide ved siden av skolen, hele familien var engasjert i alle stadier av blomsterproduksjon og blomstersalg.

Christel utdannet seg til blomsterdekoratør, og har arbeidet i blomsterbutikk i en årrekke, før hun begynte her på gartneriet. Sebastian jobbet noen år med dagligvarer, jobbet seg fra flaskebordet og melkekjøla, via frukt/grønt og kjøttdisker opp til butikksjef som 20-åring.

Hele familien Schouten opparbeidet seg en unik kunnskap om både blomsterproduksjon og blomstersalg. Sebastian fikk i tillegg verdifull erfaring fra årene i dagligvarebutikken.I 1995 bestemte familien seg for å satse fullt ut på egen tulipan- og blomsterproduksjon, i tillegg til at familien fremdeles hadde to blomsterbutikker. Et nytt veksthus ble bygget, og tre millioner tulipaner ble produsert den vinteren. På den tiden hadde vi også opp mot 25 forskjellige snitt blomster på sommeren, både ute på jordene og i drivhuset.Kundene våre ville ha stadig flere ”Schouten-tulipaner”, og det har i lange perioder vært vanskelig og produsere nok. Blomsterbutikkene ble solgt, andre blomsterslag ble faset ut, familien fokuserte på tulipan- og liljeproduksjonen i gartneriet. Med hele familiens innsats og erfaring ble produksjonen av tulipaner større og større. Diskusjonene rundt middagsbordet var utallige, og meget lærerike.Tulipanproduksjonen har økt hvert år siden 1995, og har nå kommet opp mot 20 millioner stk. per år. Liljeproduksjonen på ca. 500.000 per år har vært stabil i alle år, men nå produserer vi liljer bare i høysesongen, fra mai til november.

 Ønsker du å vite mer om oss og vår blomsterproduksjon? Ta gjerne kontakt for en hyggelig prat.